Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Eriksson och Leif Hultman är upprörda över den låga vattennivån i Storån. I klippet hör du dem resonera kring situationen och ser bilder från vattendraget. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Åvallsbornas ilska efter låg vattennivå i Storån – ”Har aldrig varit så lite vatten tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har vattennivån i Storån söder om Hillerstorp sjunkit kraftigt. Enligt de som bor i Åvall så beror det på att Gnosjö kommun inte släpper på vatten från dammen i Hillerstorp. 

Ulf Eriksson har bott i Åvall några mil utanför Hillerstorp i Gnösjö kommun i hela sitt liv. Hans mark går utmed Storån som sedan rinner ut i Bolmen.

Aldrig tidigare har vattennivån varit så låg som den är nu, enligt honom. 

– Den är ungefär 70 centimeter längre ner än vad den brukar på sommaren, säger Ulf Eriksson.

I klippet ovan ser du bland annat bilder på hur det ser ut vid Storån.

Konsekvenser för djurlivet

Leif Hultman som också bor utmed ån är ordförande i Storåns mellersta fiskevårdsområde. Han är orolig över vad bristen på vatten kan få för konsekvenser. 

– Det måste bli syrebrist för djuren som lever i vattnet, menar han.

 Janne Sandberg, som är teknik- och fritidschef på Gnosjö kommun förstår kritiken men menar att man har en vattendom som man förhåller sig till. Läs mer här

Behövs mer vatten från dammen

Enligt de båda beror den låga vattennivån på att Gnosjö kommun inte släpper på tillräckligt med vatten från dammen vid sjön Flaten. 

– Man vill ha ett högre vattenstånd i kanalen och i sjön i Hillerstorp. De har byggt en hamn där och man kan åka med båtar i kanalen till Marieholm, säger Ulf Eriksson. 

Det är ju torrt i skog och mark nu. Har du inte förståelse för att det är låga vattennivåer nu då? 

– Jag har förståelse för det. Men om man tittar uppströms, så finns det ganska gott om vatten, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.