Foto: Niklas Henrikczon

Äventyrare från Jönköping fast i snökaoset

Uppdaterad
Publicerad

Fem månaders snö har fallit på 45 dagar i Alperna. Lavinfaran är på många orter den högsta. Vägar har fått stängas av.

– Vi har suttit fast här några dagar, säger svenska Emilia Lindholm från Jönköping som är på resa genom Europa med sin pojkvän Niclas Henrikczon.

– Vi försökte oss på att ta vägen över bergen i går men var tvungna att vända då det var för farligt. Tur, då det är den vägen som en av alla laviner tagit, precis efter vi försökt ta oss över, säger Emilia Lindholm till SVT Nyheter Jönköping.

Vissa områden i Tyrolen har lavinfara fyra, den högsta på de lokala skalorna. Byar har helt stängts av från omvärlden efter att laviner utlösts och blockerat vägar.

I Frankrike har hundra alpstugor i en av de kändaste skidorterna nära Mont Blanc evakuerats och människor på andra platser har uppmanats att stanna inomhus.

”Det var en chock”

Österrikiska medier rapporterar att minst en skidåkare omkommit i lavinerna.

Emilia Lindholm, 27, från Jönköping är på resa genom Europa med sin pojkvän och hade tänkt åka genom Brennerpasset i Österrike. Men där tog det stopp.

– Det går inte att ta sig fram för det ligger laviner över hela vägarna. Det är avstängt, säger hon till TT.

De befinner sig just nu i Garmisch-Partenkirchen på den tyska sidan. De har surfbrädor med eftersom de hade tänkt åka genom Österrike, till Italien och sedan vidare mot Portugal för att fånga vågorna. Överkryssade vägskyltar till Innsbruck och Fernpass indikerar att vägen är oframkomlig.

– Det var en liten chock för det har kommit supermycket snö, men vi visste inte att det var så illa, säger hon.

– Vi frågade en som bor här och hon sade ”vi kommer ingenstans, vi är insnöade”.

Ska öppnas igen

På måndagseftermiddagen hade en del av snöfallet övergått i regn, vilket i stället lett till att myndigheterna börjat varna för översvämningar, säger Emilia Lindholm.

Under tisdagen väntas Brennerpasset öppnas igen och då siktar hon och pojkvännen på att ta den vägen.

– Det kommer att bli lite halvläskigt tror jag, man får nog ha ögonen öppna för laviner, säger hon. Vi försökte passera tidigare idag,men då var det kaos med militärer på väg in, och lastbilar, bussar och personbilar som fick vända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.