Avslag på sin motion om samkönade vigslar

Uppdaterad
Publicerad

Anebyprästen Anna Ekström ville i en motion till kyrkomötet att alla som prästvigs ska vara beredda att viga samkönade par. Kyrkomötet avslog under onsdagen motionen.

Svenska kyrkan tog 2009 beslutet att samkönade par får vigas. Beslutet innebär att alla landets församlingar ska kunna erbjuda samkönade par vigsel. Men präster har i dag rätt att säga nej till att viga samkönade par.

– Det blir väldigt konstigt. Med ena handen säger vi att alla är välkomna, men med den andra säger vi något annat, säger Anna Ekström.

Motion fick avslag

Under tre dagar hålls kyrkomötet, som är Svenska Kyrkans högsta beslutande organ, i Uppsala. Under onsdagen fick Anna Ekströms motion avslag. I stället gav kyrkomötet kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda frågan om vilka åtgärder som behöver vidtas för att säkerställa att ingen utsätts för diskriminering i samband med kyrkliga handlingar. Kyrkostyrelsen ska sedan återkomma till kyrkomötet med förslag.

– Jag väljer att tolka det som att man i stort håller med mig, men vill gå vidare och titta på hur man ska utforma det. Sedan får jag väl hålla koll så att det verkligen blir någonting, säger Anna Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.