Ola Ljunggren är driftchef på tekniska kontoret i Vetlanda kommun. Foto: Jonatan Nilsson/ SVT, Sofie Andersson/Vetlanda KommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Balkong med förskolebarn på rasade

En balkong vid en förskola i Vetlanda rasade på fredagen. Barn och förskollärare var ute på balkongen för att titta på studentkortegen när golvet de stod på vek sig.

Balkongen som hör till förskolan Esplanaden i Vetlanda är på markplan och barn och lärare föll endast någon meter. Ola Ljunggren är Driftchef på tekniska kontoret i Vetlanda och var en av de första på platsen.

– Det är tur i oturen att ingen blev skadad, säger han. De som stod på balkongen var så klart chockade men blev inga fysiska skador mer än något skrubbsår vad jag vet.

Vad som har orsakat raset är oklart. Ola Ljunggren beskriver det som att balkongen vek sig.

– Det är otäckt, det hade kunnat gå illa.

Besiktigades 2014

Kommunen uppger på sin hemsida att alla balkonger på huset genomgick en besiktning 2014.

– En konsult bedömde då att det var säkert, säger Ola Ljunggren.

Huset där förskolan ligger har två våningar och balkongen precis ovanför den som rasade är avstängd sedan tidigare. tekniska kontoret i Vetlanda har nu spärrat av runt balkongen och även låst alla balkonger i byggnaden tillsvidare.

– Vi vågar inte chansa. Vi måste ta dit folk som är kunniga på det här som får titta på det. Någonting har ju hänt.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Vetlanda har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om ett allvarligt tillbud.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer