Foto: Henrik Montgomery / TT

Bältesanvändningen fortsatt hög i Jönköpings län

Publicerad

Allt fler använder bilbälte i landet och Jönköpings län hamnar högt när NTF gjort sin årliga räkning av bilbältesanvändandet.

Undersökningen bygger på 350 000 observationer i landets samtliga kommuner och den gjordes under tre höstveckor. Och med 98 procent som använder bilbälte i framsätet, hamnar Jönköpings län på en delad tredjeplats i landet. Det skriver Vi bilägare som sammanställt NTF:s undersökning.

Stora skillnader

Totalt sett har användandet av bilbälte i landet ökat något jämfört med 2019, men det finns stora skillnader länsvis. Stockholms län toppar med 99 procent som använder bilbälte, medan motsvarande siffra i Norrbottens län är 85 procent.

Bäst på att använda bilbälte är enligt Vi bilägare, kvinnor och barn i åldern 4-15 år. Det nationellt satta målet om användandet av bilbälten är 99 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.