Bandyspelare från Vetlanda fast för dopning – tog astmamedicin

Uppdaterad
Publicerad

En spelare i Vetlanda Bandyklubb stängs av från att träna och spela bandy i åtta månader. Enligt ett pressmeddelande från Svenska bandyförbundet hade spelaren missat att söka dispens för sin astmamedicin.

Spelaren har tagit astmamedicinen sedan 2019 och har tidigare testats för dopning utan att medicinen vållat problem. Läkarna som ordinerat medicinen erkänner att de missade att användande av Bricanyl kräver dispens.

Spelaren togs ut för testning den 13 december 2022 och uppgav då att han använde medicinen. Först då fick han reda på dispenskravet och ansökte nästa dag om dispens, vilket senare beviljades.

Beslutet ska överklagas

– Vi beklagar verkligen det inträffade och vi har under det senaste året jobbat hårt med utbildning och information om vikten av att inte äta kosttillskott och kontrollera sina mediciner. Att det ändå händer är mänskligt och vi får avvakta vad kommande beslut blir, och fortsätta vårt viktiga arbete, säger Karin Torneklint, sportchef På Svenska Bandyförbundet.

Beslutet kommer att överklagas då spelaren anser att straffet är för hårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.