Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Övningsledare Håkan Joakimsson på räddningstjänsten. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Bangers och handgranater tvingar räddningstjänsten att tänka om

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit vanligare att explosiva ämnen som handgranater och bangers slängs in i bostäder. Något som kan skapa stora problem vid räddningsinsatser. Därför övar räddningstjänsten i länet för att hantera dessa situationer.

I över 15 år har räddningstjänsten i länet övat en gång om året vid Axamo strax utanför Jönköping. Vid varje tillfälle tar man verkliga händelser från länet eller landet.

I år är första gången man övar på att hantera en situation efter en explosion i en bostad.

– Denna övningen är tagen från en situation som hände för några år sedan i länet, men vi har spetsat till den lite. När de kommer fram till platsen finns det även en odetonerad handgranat, säger övningsledaren Håkan Joakimson.

Odetonerad granat

Att handgranater och bangers slängs in i bland annat bostäder är något som vi sett på flera håll i Sverige de senaste åren. Och även om det ännu är ovanligt i Jönköpings län så tror Håkan Joakimson att det är viktigt att räddningsstyrkorna övar på dessa situationer.

– Syftet är att man ska bli vaksammare, helt enkelt. När man kommer fram till en plats efter en explosion och billarm tutar och rutorna är sönder så så ska man vara uppmärksam på att det kan finnas en handgranat som inte detonerat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer