• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: SVT/Bildbyrån/ArkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Barn slipper välja idrott tidigt med nytt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Fyra föreningar i Bankeryd blir nu först i Småland med ett avtal som ska underlätta för barn och ungdomar att kunna fortsätta med flera idrotter och slippa välja i unga år.

Många barn och ungdomar tvingas idag välja idrott tidigt, eftersom träningstider och matcher krockar. Nu ska barn och unga i Bankeryd slippa det. På onsdagskvällen skriver fyra av idrottsföreningarna under ett avtal där de ska samarbeta för barnens bästa.

Elin Hornbrink, idrottskonsulent Smålandsidrotten. Foto: Johannes Tolf /SVT

– Det här är något som vi ser i allt större utsträckning runt om i landet. Tankar om att idrottande ungdomar inte ska behöva välja i för unga år. Nu blir föreningarna i Bankeryd först ut här i Småland, säger Elin Hornbrink, idrottskonsulent på Smålandsidrotten.

Förbundet eniga

I februari enades Småland-Blekinge Handbollsförbund, Bandydistrikt Småland, Småland-Blekinge Basketbolldistriktsförbund, Smålands Fotbollförbund, Smålands Ishockeyförbund och Smålands Innebandyförbund om att arbeta och ta gemensamt ansvar för att barn och ungdomar (upp till 15 år) ska kunna utöva flera idrotter samtidigt. Denna unika satsning kallas Samsyn Småland.

Lokala klubbar

Men även om förbunden är överens så kan det vara problem att samarbeta mellan lokala idrottsklubbar. Först ut med ett lokalt avtal blir alltså fyra föreningar i Bankeryd. Det är Bankeryds Skid o MK Innebandy, IFK Bankeryd, Bankeryds Sportklubb och Bankeryds Basketklubb som har beslutat att skriva ett lokalt samarbetsavtal. Ikväll skrivs ”Samsyn Bankeryd” under.

I praktiken kommer det handla om att organisera sina aktiviteter så att barn och ungdomar kan hålla på med flera olika idrotter längre upp i åldrarna.

Bo Murath, Bankeryd SK Foto: Johannes Tolf/SVT

– Vi får se till att synka träningsscheman så att olika sporter inte kolliderar för barnen, säger Bo Murath, ordförande i fotbollsföreningen Bankeryd SK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer