Foto: privat/SVT

Barnens ponny hittades död – med öga och öra borta

Uppdaterad
Publicerad

När Åsa Carlsson från Bashult utanför Jönköping kom hem från sitt nattskift i måndags morse möttes hon av en makaber syn. I hagen låg barnens ponny Alinda död och både öra och öga saknades. 

– Min första tanke var att hon fått kolik, men så fort jag kom fram såg jag att hon var död, säger Åsa.

Ett öga och ett öra var avskuret och först gick Åsa runt i hagen för att försöka hitta vad ponnyn skadat sig på.

– Jag var i chock och det var inte förrän min syster kom som jag insåg att jag skulle ringa polisen. Det syntes att det inte var gjort av något djur.

Vill aldrig mer gå till stallet

Polisen har varit och gjort en brottsplatsundersökning och Åsa väntar nu svar på vad ponnyn dött av. I gruset i hagen syns fortfarande spår av blod och presseningen som Åsa använde för att täcka över ponnyns kropp ligger kvar.

– Jag har inte orkat ta bort den. Det går upp och ner hela tiden. Vi har gråtit och varit förtvivlade, men samtidigt har vi två hästar till. På något sätt har vi fått ihop det.

Ponnyn Alinda hittades död i sin hage. Foto: privat

De tre döttrarna har under veckan fått vara hemma från skolan. En av dem säger att hon aldrig mer vill gå till stallet.

– Jag har berättat som det är för dem och det är klart att det är svårt att förstå. Det är så makabert.

Oro bland hästägare

För bara några veckor sedan var det en annan häst i en by några mil bort, som blev skadad med kniv. Den utredningen pågår också, men enligt polisen finns det inga tecken på att de har med varandra att göra. 

– Många hästägare är rädda. Det är tomt i hagarna på nätterna här nu.  Vi bor ju ändå så nära. Jag ser hagen från huset hela tiden, säger Åsa Carlsson.

Familjen köpte ponnyn Alinda från en ridskola för tre år sedan.

– Hon var en helt underbar häst. Hon skulle ha gått här i hagen och lekt och varit med oss i många år till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.