Barnkliniken räddas av hyrläkare: ”Ett nödvändigt ont kan man säga”

Publicerad

Efter tio år utan hyrläkare har barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping åter behövt ta in kostsamma hyrläkare för att klara av situationen. Orsaken är att flera läkare sagt upp sig under hösten, och att hitta nya specialistister är svårt.

Sex överläkare har på kort tid slutat på kliniken och därför har man behövt hyra in personal.

– Det var absolut nödvändigt, säger Maria Ekelund som är barnläkare och verksamhetschef på barnkliniken på Ryhov.

Intresset för att bli specialistläkare inom barnsjukvård är stor, men det tar många år för en nyutexaminerad läkare att nå specialistnivån.

Hyrpersonal dyrare för skattebetalarna

Kostnaden för hyrpersonal har ökat markant i Region Jönköpings län under förra året – plus 20 procent för perioden januari – november 2021 jämfört med samma period året innan.

Region Jönköpings län har likt många andra regioner under flertalet år försökt minska behovet och kostnaden för hyrpersonal. Kritiker menar att regionerna tvingas betala orimliga arvoden när de tar in hyrläkare – som kan tjäna avsevärt mycket mer än de tillsvidareanställda läkarna.

Men på barnkliniken på Ryhov hade de inte i dagsläget klarat av uppdraget om det inte vore för den dyrare hyrpersonalen.

– Det är på plus och minussidan. Ett nödvändigt ont kan man säga, summerar Maria Ekelund.

I klippet ovan berättar hon mer om de för- och nackdelar som hon anser att det finns med användandet av stafettläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.