Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Basketspelare med intellektuella funktionsnedsättningar från flera länder i Europa har under helgen tränat och umgåtts tillsammans i Huskvarna. Hör mer om projektet Basketjoy i klippet. Foto: Kristin Renulf/SVT

Här är glädjen för basket viktigast

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har basketspelare från flera europeiska länder samlats i Huskvarna där statskottet gått för projektet Basketjoy. Syftet är att lyfta fram gemenskapen i basket för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Europa.

Omkring 60 deltagare från Bulgarien, Spanien och England har tillsammans med Huskvarnalaget Wetterbygden Suns tränat, spelat matcher och umgåtts. Initiativet till Basketjoy kommer från Spanien och träffen var den första av förhoppningsvis flera länderna emellan.

– Tanken är att lära sig av varandra om hur man når ut med idrott till den här målgruppen, säger ledaren Johan Söderkvist.

Växande intresse

Wetterbygden Suns i Huskvarna startade 2019 och sedan dess har laget vuxit stadigt. Fler och fler vill spela basket och nu träffas omkring 20 personer med olika intellektuella funktionsnedsättningar varje vecka för att träna tillsammans.

En av dem är Sara Tran som även varit med under helgens aktiviteter.

– Det har varit jättekul att träffa dem som kommer från andra länder. Det är jättekul här, säger hon.

Projektet Basketjoy som nu startat fortsätter i sommar då planen är att träffas i Spanien.

– Det här skulle kunna växa och bli hur stort som helst om vi förvaltar det väl. Det betyder något att kunna ha samma identitet som någon annan och en tillhörighet, säger Johan Söderkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer