Nässjö Baskets läkare Björn Alkner berättar hur laget ska tänka efter att det haft ett stort utbrott av corona. Foto: Fredrik Weibull/ Privat

Basketläkaren om lagets snabba corona-återhämtning

Publicerad

Trots att nästan hela truppen i Nässjö Baskets herrlag drabbades av corona för drygt en månad sedan har laget lyckats prestera på topp. En förklaring kan vara att elitidrottare generellt återhämtar sig snabbar enligt lagets läkare.

I början av oktober drabbades Nässjö Baskets herrlag av ett omfattande utbrott av covid-19, fjorton av tjugo spelare och ledare fick viruset. All träning ställdes in och premiären fick skjutas upp.

Återhämtar sig snabbare

Men laget har ändå lyckats prestera på topp när väl säsongen kom igång och har hittills vunnit fyra av de fem första matcherna, var av en på walkover. En förklaring till att laget så snabbt lyckats prestera under matcherna kan vara att elitidrottare återhämtar sig snabbare, säger lagets läkare Björn Alkner.

– Det är klart att är man vältränad så har man bättre förmåga att återhämta sig. Man vet hur man ska träna upp sig. Sen exakt hur det ser ut efter corona vet vi ju inte riktigt än efter som det är så nytt, säger han.

I klipper ovan berättar Nässjö Baskets läkare Björn Alkner hur laget ska tänka efter att det haft ett stort utbrott av corona.

HV-målvakt långtidssjuk i covid-19

Samtidigt finns det exempel på elitidrottare i länet som drabbats mycket hårt av covid-19, och som inte återhämtat sig. 20-åriga HV-målvakten Anna Amholt har haft covid-19 i över 220 dagar.  I dag får Amholt muskelvärk efter en promenad och nu är hon tveksam om hon någonsin kommer göra comeback i hockeykassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.