Roddbåten som hittades drivande i vattnet utanför Baskarp har hämtats in till hamnen av räddningspersonal. Foto: Svenska Sjöräddningssällskapet

Båt hittades drivande på Vättern

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen observerades en båt drivandes utan personer ombord norr om Baskarps småbåtshamn. Samtidigt har det skett en rymning från ungdomsvårdsskolan Stigby på Visingsö, och polisen tror att det finns ett samband.

Larmet kom till SOS cirka 05.45 och räddningstjänsten skickade en styrka till Baskarp norr om Habo. Det fanns inga personer i båten när räddningstjänsten tog hand om den. 

– En fiskare på Visingsö har hört av sig på morgonen om att han saknade en båt, säger polisen presstalesperson Björn Öberg cirka en timme efter att larmet kommit in.

Rymning från Stigby

Enligt polisen finns det misstankar om att båten kan ha använts av ungdomar som rymt från ungdomsvårdsskolan Stigby på Visingsö. Institutionschef Catharina Högberg bekräftar att de har haft en rymning.

– Ja det stämmer att det är två personer som har avvikit. Det är två pojkar.

Hur har det gått till?

– De har avvikit från personalen när de gick mellan två byggnader. Vi har inget stängsel runt. Pojkarna sprang iväg från personalen.

Avbröt sökandet

Foto: Svenska Sjöräddningssällskapet

Räddningstjänsten kom med en båt, Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral JRCC inledde också ett deltagande i insatsen, liksom Svenska Sjöräddningssällskapet SSRS från Visingsö.

Efter klockan åtta på morgonen avbröt SSRS sitt sökarbete.

– Det finns inget som tyder på att den eller dem som var i båten har drunknat. Vi är ganska säkra på att personerna tagit sig i land. Det finns vittnesuppgifter om det, säger Ingemar Zander som är stationsansvarig på SSRS.

Efterlysta

Polisen kan inte med säkerhet säga att pojkarna rymt med båten, men det är en arbetshypotes.

– Det finns vissa tecken som tyder på det. Någon har setts ro en båt, och de uppgifterna skulle kunna stämma med rymningen, säger Thomas Agnevik som är presstalesperson på polisen.

Hur arbetar Stigby nu vidare med rymningen?

– Vi inväntar. De är efterlysta, det är vår rutin. Polisens uppgift är att hitta och återföra dem. Socialtjänsten är kontaktad, likaså de anhöriga till pojkarna, säger Catharina Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.