Jörgen Jensen och Börje Nyberg från Marieholms hamnkommitté där man numera har båtsamverkan. Foto: Polisen / JanErik Henriksson / TT

Båtsamverkan för att minska motorstölder

Publicerad

Efter att ha drabbats av flera båtmotorstölder har nu hamnkommittén i Marieholm tillsamman med polisen startat så kallad båtsamverkan. En metod som, enligt polisen, kommer bli allt vanligare.

Vid samma tid på året, två år i rad har båtägare i Marieholm i Gnosjö kommun fått sina båtmotorer stulna. Detta har uppmärksammats av polisens underrättelsetjänst och nu har polisområde Värnamos första båtsamverkan startats.

– Båtsamverkan är ovanligt i det här området och Marieholm är en av få, kanske till och med den första, i Jönköpings län, säger kommunpolis Ingemar Magnusson.

DNA-märkning

Båtsamverkan fungerar ungefär som grannsamverkan. Båtägarna ska tillsammans ha uppsikt över hamnen och en person har utsetts som polisens kontaktperson. Dessutom har skyltar satts upp och till våren när båtsäsongen drar igång, ska belysningen förbättras och motorer DNA-märkas.

– Man DNA-märker genom att ta en syntetisk vätska, alltså från växtriket, som man stryker på föremålet. Då skapas en unik DNA-kod som registreras i ett nationellt och ett internationellt register. Det här är en metod som blir allt vanligare även på andra föremål, säger Ingemar Magnusson.

Vad är det för båtmotorer som stjäls?

–  Det är varierat, men det mesta. Ju dyrare desto bättre. Båtmotorer är en väldigt stöldbegärlig vara idag.

Sex stölder på två år

I Hamnen i Marieholm finns ett 20-tal båtar. Börje Nyberg äger en av båtarna och bor själv nära hamnen. Han säger att sex motorer stulits på två år, men förhoppningen är att båtsamverkan ska göra att stölderna framöver blir färre.

– Stölder kan man aldrig komma ifrån men jag tror på det här med DNA-märkning. Och det går ju inte kontrollera dygnet runt men man kan bli mer uppmärksam.

Enligt Ingemar Magnusson stals det i landet cirka 500 båtmotorer bara under första kvartalet i år och antalet stölder ökar. Båtsamverkan finns idag främst i Västra Götaland, södra Skåne och i Stockholm, men det kommer bli vanligare även på andra orter.

– Det ska bli en nationell metod som polisen ska använda sig av.

Vad är erfarenheten av båtsamverkan?

– Att det har varit väldigt lyckat. Stölderna har minskat markant. Det hoppas vi på även när det gäller Marieholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.