Daniel Grahn, generalsekreterare på Erikshjälpen, är tacksam över att verksamheten har klarat sig relativt bra så här långt under pandemin. Foto: Kristin Renulf / SVT

Bättre än befarat för Erikshjälpen under pandemin

Publicerad

Trots att tusentals volontärer i gruppen 70-plus tvingats stanna hemma under coronapandemin, har Erikshjälpen lyckats hålla sina secondhand-butiker öppna. Och intäkterna har endast minskat med fem procent hittills.

I våras befarade generalsekreterare Daniel Grahn att butiker skulle tvingas hålla stängt på grund av personalbrist. Ryggraden i styrkan består nämligen av 70-plussare som tillhör riskgrupp.

Men orosmolnen har skingrats och nu ser läget betydligt ljusare ut.

Coronaviruset i Jönköping

– Vi har klarat oss väldigt bra tack vare att andra volontärer som släkt och vänner till oss har kommit in och hjälpt till. Även en del som varit permitterade från sina jobb har ställt upp, det är vi jättetacksamma för, säger Daniel Grahan.

”Räknar vecka för vecka”

Erikshjälpen driver 60 secondhandbutiker runt om i landet. Daniel Grahn berättar att den tuffaste tiden var under mars till maj då 85 procent av volontärerna inte kunde arbeta.

– Vi var riktigt skakade under den perioden, men det har gått fantastiskt bra.

Men hur länge klarar ni er utan 70-plussarna?

– Det vågar jag knappt säga. Vi måste räkna vecka för vecka hur vi ska klara detta. Den dagen vi kommer börja jobba på riktigt igen så att säga, det kommer vara en stor dag i vår verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet