Foto: Ludwig Vesterström /SVT

Begagnathandeln av cyklar slår rekord i länet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu kan det vara svårt att få tag på en ny cykel – och finns därför ovanligt många cyklar ute på begagnatmarknaden. I Jönköpings län finns det just nu klart fler begagnade cyklar än vad det gjorde samma tid förra året – till ett billigare pris.

Siffror från begagnatsajten Blocket som TT har tagit del av visar att antalet annonser för cyklar har ökat – rejält – i Jönköpings län ligger ökningen på 44 procent under perioden 1–21 mars 2021 jämfört med samma period året innan.

Tero Marjamäki, Blockets presschef, tror att det först och främst har att göra med bristen på nyproducerade cyklar. Cykeldelar har svårt att komma fram i transporterna och cyklarna kan därför inte monteras, därför är väntetiden lång.

Priserna sjunker

De andra två faktorerna han ser är hälsotrenden, att man vill ut och röra på sig och kanske planerar en semester hemma i Sverige, och en hållbarhetstrend, att man hellre cyklar än tar bilen för miljöns skull.

Ökningen har påverkat priset, men på olika sätt. För det mesta har det ökade utbudet fått priserna att sjunka rejält – i Jönköpings län  ligger medianpriset på 1 825 kronor vilket är minus 66 procent jämfört med året innan.
 

Nedan ett klipp med Johanna i Jönköping som cyklar året runt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Mosell saknar inte bil. ”Jag tycker absolut inte att det är värt det för min del. Att känna stress över att hitta parkering, att sitta i bilkö, hela den biten. Då cyklar jag hellre”, säger hon. Foto: Ebba Öberg / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer