Ammi Valfridssons far var en mycket social person. Foto: Adam Ihse/TT

Begravning via webben – här för att stanna

Publicerad

– Min pappa var en oerhört social person. Det hade varit konstigt med en begravning som inte alla vännerna kunnat följa, säger Ammi Valfridsson.

När hennes pappa Calle Skoogh skulle begravas i mitten av april nappade familjen direkt på att livesända begravningen.

Calle Skoogh dog i början av april efter en stroke, 85 år gammal. Ammi Valfridsson skrattar lite då hon berättar om sin sociala och utåtriktade pappa.

– Vår pappa höll sig alltid framme, han uttalade sig till exempel i tidningar, och hade till och med en liten roll i en film. Han hade så väldigt många vänner. Han jublar nog i sin himmel nu, när också TT ringer och vill höra om hans begravning, säger hon kärleksfullt.

En ovanlig vardag

Calle Skoogh bodde i Gislaved, och var aktiv i samhället och föreningslivet.

– Det skulle nog komma minst 150 personer på hans begravning om det hade varit som vanligt.

Nappade direkt på livesändning

Fast det är ju inte som vanligt nu. Det råder begränsningar på 50 personer för sammankomster, och någon vanlig, stor och välbesökt begravning var inte att tänka på.

Men det hade blivit konstigt att ta farväl av en sådan person som Calle Skoogh om bara den allra närmaste kretsen fått delta, tyckte familjen.

– När begravningsbyrån föreslog livesändning så nappade vi direkt.

Under själva akten var de 22 närmaste personerna med i kyrkan, alla de andra kunde se begravningen på nätet i direktsändning.

– Begravningsbyrån filmade med mobiltelefon, och som jag förstått det var kvaliteten bra. Men jag tror att det här är framtiden. Det kommer nog att finnas inspelningsutrustning i kyrkor och samlingslokaler framöver.

Minneshögtid senare

– Vi tänker ha en minneshögtid senare när coronapandemin är över, och då ska vi spela upp den för dem som vill. Begravningar börjar ju i moll, men sedan brukar det bli väldigt trevligt när man sitter tillsammans och minns. Pappa älskade stora fester.

Hon tycker att begravningen blev fin. Hennes pappa hade berättat hur han ville ha det, och barnbarnen sjöng och spelade musik som han hade valt.

Det var till och med lite bra att bara de närmaste var med i kyrkan. På så vis fick de ha sin sorg för sig själva.

– Jag tror att det här är bra även om begränsningarna på grund av coronapandemin inte finns kvar. Det är många som är på avstånd och inte kan delta även annars, säger Ammi Valfridsson.

Regeringen vädjar om begravningar

Restriktioner och rekommendationer under viruskrisen har begränsat möjligheterna att genomföra begravningsceremonier som man tänkt. Förbudet mot sammankomster med mer än 50 personer är en sådan. Det har gjort att många väntar med att ordna med begravning, kanske i hopp om att kunna ha en stor, välbesökt begravningshögtid då pandemin lättar.

Men detta skapar problem för bårhusen. I förra veckan uppmanade demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP) anhöriga till avlidna att inte vänta för länge med begravning trots coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En ovanlig vardag

Mer i ämnet