Begravningsavgiften dyrare för vissa länsbor

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket du betalar i begravningsavgift varierar stort beroende på var i landet du bor. Vid årsskiftet införs en enhetlig prisnivå, vilket kan innebära såväl höjningar som sänkningar för de boende i Jönköpings län. För de som tillhör Norrahammars församling kan det bli mer än dubbelt så dyrt.

Begravningsavgiften tas ut för att betala begravningsplatser, begravningskapell och krematorier. Syftet är att ge alla chans till en värdig behandling vid sin död. På nationell nivå har det kunnat skilja så mycket som tio gånger mellan olika områden.

De vars gravplatser är kopplade till Övre Älvdals församling i Torsby kommun i Värmland har fått betala 76 öre per beskattnignsbar hundralapp medan de som hör till Lackalänga-Stävie församling i Kävlinge kommun. Skåne, enbart har fått betala 5 öre per beskattningsbar hundralapp.

Dubbelt så dyrt

Den genomsnittliga begravningsavgiften inom Svenska kyrkan ligger i dagsläget på 24 öre per beskattningsbar hundralapp. Vid årsskiftet ska den nya enhetliga avgiften införas. Exakt hur stor den kommer vara är inte fastställt, men den kommer ligga kring dagens genomsnitt.

I Norrahammars församling ligger begravningsavgiften på 11 öre, där skulle alltså ökningen kunna innebära en fördubbling. I Alseda församling i Vetlanda skulle det däremot bli nära på en halvering, från dagens 47 öre.

– Jag tycker det är rättvist att vi har samma avgift i hela landet. Vi alla ska ju dö, säger Lena Hydén.

– Jag tycker det är bra att vi har samma, säger Helene Åström.

Oavsett religion

Begravningsavgiften betalas av alla, oavsett religion, som har en inkomst och är folkbokförda i Sverige. Invånarna i Tranås kommun är de enda i länet där Svenska kyrkan inte ansvarar för begravningsverksamheten eftersom kommunen är ansvarig.

Så ingen begravningsverksamhet kommer förändras utan det är enbart hur pengarna samlas in som förändras?

–Ja så kan man säga. Tanken är att man ska kunna få de pengar som behövs för att man ska kunna sköta begravningsverksamheten, men att kostnaderna fördelas på alla som betalar begravningsavgift, säger Hillevi Hällgren, jurist på Kammarkollegiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.