Belysningskoncern minskar personalstyrkan med drygt 60 anställda

Uppdaterad
Publicerad

I somras varslade belysningskoncernen Fagerhult, med säte i Habo, 82 anställda om uppsägning som en följd av minskad försäljning under coronapandemin. När de fackliga förhandlingarna nu har avslutats är personalstyrkan drygt 60 personer färre.

När det fackliga förhandlingarna nu är avslutade står det klart att Fagerhults Belysning AB är 35 tjänstemän färre än vid årets början. Nio av dessa har sagts upp på grund av arbetsbrist.

– Vi är ledsna över att ett antal personer har behövt sägas upp, säger Daniel Johansson, vd på Fagerhults belysning.

Övriga har gått vidare till studier eller anställningar hos andra arbetsgivare. Några har gått i pension.

Osäkert världsläge

När det gäller säljbolaget Fagerhults Belysning Sverige AB är de nu nio färre tjänstemän än vid årsskiftet. Där har två personer sagts upp på grund av arbetsbrist. I somras varslades 30 kollektivanställda om uppsägning. Det varslet drogs tillbaka i somras då 20 anställda valde att lämna företaget för annan sysselsättning.

Fagerhult har i nuläget runt 650 anställda och den fortsatta osäkerheten när det gäller den pågående pandemin fortsätter att påverka koncernen.

– När det blir en lockdown i ett land, så levererar vi ju inga armaturer dit och då får vi försöka öka leveranserna till länder som inte har lockdown, säger Daniel Johansson.

Hopp inför framtiden

Men trots det osäkra världsläget är han ändå hoppfull inför framtiden.

– Nu har vi en organisation som är anpassad för de nya förutsättningarna och sedan ser vi att det finns en god underliggande efterfrågan på våra produkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer