Måns Lindell, sötvattensekolog, är lättad över att vattennivåerna nu har återhämtat sig. Han berättar att läget såg betydligt värre ut i våras. Då förberedde länsstyrelsen sig åter på ett värstascenario. Foto: SVT

Besked från länsstyrelsen: Vattennivåerna har återhämtat sig

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på länge ser nu nivåerna för både grundvattnet och vattendrag i Jönköpings län, bra eller till och med väldigt bra ut. Det ansträngda läget som varit, inte minst efter den torra sommaren 2018, har nu hämtats in.

Beskedet kommer från länsstyrelsen, som nu har börjat trappa ner på de mer fördjupande kontrollerna av vattnet som gjorts under en tid.

– Det ser väldigt lugnt och behagligt ut på den fronten. Det är blött ute, konstaterar Måns Lindell, sötvattensekolog.

Förberedde värstascenario

Men under våren då det var en period av torrt och soligt väder, påbörjade ändå länsstyrelsen i Jönköping förberedelser för att det skulle bli ännu en kritisk sommar med extrem torka. Men så blev det alltså inte.

– Då såg det illa ut, men sedan midsommar har juli månad varit väldigt kall och blöt så det har avhjälpt situationen avsevärt.

Men hur stora marginaler finns det?

– Marginalerna är relativt små om det till exempel skulle komma fyra veckor av 25-gradig värme utan nederbörd. Då går det fort. Men nu är det välfyllt i sjöar och vattendrag samt i grundvatten, säger Måns Lindell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.