Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar smittskyddsläkare Malin Bengnér om när besked om en tredje vaccindos till äldre kan väntas komma. Foto: SVT

Dödsfall bland vaccinerade på äldreboenden väcker oro

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har flera äldre som varit vaccinerade med två doser mot covid-19 dött på äldreboenden runt om i landet. I Jönköpings kommun finns i dagsläget fem smittade, men oftast med milda symptom.

– Jag kan förstå att det väcker oro, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköping.

I Överkalix kommun har åtta äldre dött på boenden i kommunen, sju av dem var vaccinerade med två doser mot covid-19.

– Jag vet att man nu tittar på det här utbrottet för att se om det finns några särskilda omständigheter kring det som kan förklara det här, men jag vet inga mer detaljer, säger Malin Bengnér.

I Jönköpings län har det så här långt i höst endast varit begränsade covidutbrott på två äldreboenden. I nuläget finns exempelvis totalt fem smittade på två olika äldreboenden i Jönköpings kommun, enligt socialdirektör Stefan Österström.

– Det är en ökning jämfört med de senaste veckorna och månaderna, men med tanke på att det är cirka 1500 boenden inom äldreomsorgen är det ändå få, säger Stefan Österström.

Enligt smittskyddsläkare Malin Bengnér har de fall som upptäckts i Jönköpings län oftast kommit in genom ovaccinerad personal.

– Därför är det viktigt att öka andelen av personalen som vaccinerar sig och det jobbar vi med hela tiden, säger hon.

En tredje vaccindos

Enligt socialdirektör Stefan Österström är de fem som just nu är sjuka i på äldreboenden i Jönköping alla dubbelvaccinerade.

– Men vi vet ju att vaccinet ger 90 procent skydd, därför finns en risk att smittas ändå, säger han.

Länets smittskyddsläkare betonar också att det är viktigt att titta på siffror från hela landet och enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten ser man i nuläget inte att skyddet hos de äldre håller på att vika ner på något tydligt sätt. Samtidigt vet man inte hur länge effekten av vaccinen sitter i eftersom de bara använts i stor skala under knappt ett års tid.

– Det är något som följs i realtid. Det är sannolikt så att det behövs en påfyllnadsdos förr eller senare, men den ska ju ges i rätt läge. Det är något som Folkhälsomyndigheten nu tittar på och det kan ju skilja sig mellan olika grupper när den behöver ges, säger Malin Bengnér.

I klippet berättar smittskyddsläkaren om när besked om en tredje vaccindos kan komma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer