Susan Ortmann, Marie Gustavsson och Laura Syla. Foto: TT / SVT

Beslut om rökförbud för kommunanställda

Publicerad

Att röka på arbetstid kan snart vara ett minne blott, i alla fall om du är kommunanställd i Jönköping. På onsdag tas beslut om rökförbud i kommunstyrelsen.

– Politikerna borde diskutera våra löner istället för om vi röker eller inte, säger Laura Syla som arbetar som undersköterska i Jönköping.

På onsdag tas frågan om rökförbud upp i kommunstyrelsen, förslaget innebär att kommunanställda endast får röka under lunchrasten.

– Det är viktigt av två skäl, och det ena är ett frihetsskäl, den som arbetar i vår kommun ska vara fri från rök. Det andra är rättviseskäl, därför att den som röker tar ju ofta flera rökpauser om dagen och det är innebär att ide som inte röker får jobba mer, säger Anna Mårtensson (L), ordförande i personalutskottet.

Aktuellt första juli

Förslaget gäller bara rökning, att snusa ingår inte i förbudet. Om inte rökförbudet följs så kan det få konsekvenser i form av samtal med chefen eller i värsta fall en varning.

Men ska arbetsgivaren ha den här typen av kontroll över de anställda?

– Det är faktiskt en mänsklig rättighet att inte behöva utsättas för rök på sin arbetsplats, säger Anna Mårtensson.

Detta kan bli aktuellt första juli. I länet är det bara Jönköping och Aneby kommun som ännu inte har ett rökförbud för de kommunanställda.

– Det är så pinsamt, regionen har redan tagit det, 11 av 13 kommuner har redan infört det, vi är näst sist, så det är verkligen på tiden, säger Anna Mårtensson.

Aneby kommun tar efter

Även Aneby kan vara på gång med ett rökstopp. Kommunen har tagit fram en tobakspolicy som innebär rökförbud för kommunanställda på arbetstid. Policyn kan dock inte bli verklighet förrän tidigast i höst eftersom förslaget än så länge endast ligger på tjänstemannanivå.

– Förslaget är på väg upp i det politiska systemet men är inte antaget politiskt ännu, säger Lars-Erik Fälth (C), som är kommunalråd i Aneby.

Varför tycker du det är bra med ett rökstopp?

– Det handlar om att få friskare personal och det handlar om arbetsmiljön. Kunder inom vården och barn på förskola och skola ska inte behöva utsättas för röklukt, säger Lars-Erik Fälth.

”Jakt på oss rökare”

Susan Ortmann arbetar som undersköterska och är själv inte rökare, men berättar att det känns konstigt att någon annan ska bestämma om de anställda får röka eller inte.

– Det är ju inte så lätt att helt plötsligt sluta röka kanske, det känns konstigt att man inte får bestämma själv, säger Susan Ortmann.

Hennes kollega Marie Gustavsson berättar att hon inte har upplevt det som ett problem på äldreboendet där de jobbar, men att det kanske kan vara ett alternativ.

– Funkar inte kommunikationen på arbetsplatsen så är det kanske bra, det är ju betald arbetstid så att säga, säger Marie Gustavsson.

– Så länge man sköter sig så tycker jag att det inte ska vara sådan jakt efter oss rökare. Vi som undersköterskor har redan så mycket på oss, och vi är så underbetalda, det tycker jag att politikerna ska diskutera istället för om vi röker eller inte, säger Laura Syla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.