Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) är glad efter beskedet att ett fängelse ska byggas i Värnamo kommun. Foto: SVT/Jonas Tubbin

Beslutet: Värnamo får det nya fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att ett fängelse kommer att byggas i Jönköpings län. Kriminalvården vill etablera två nya anstalter i region Öst, en i Värnamo och en i Norrköping, med totalt cirka 400 platser för intagna.

Kriminalvården meddelade beslutet under onsdagsförmiddagen. Där står det bland annat klart att fängelset i Värnamo kommun blir en sluten anstalt med cirka 200 platser.

– Detta kommer få stor betydelse för utvecklingen av vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C) i ett pressmeddelande.

Många arbetstillfällen

Kommunen uppger att det kommer att bli många nya arbetstillfällen. Uppskattningsvis blir det cirka 200 nya jobb inom anstaltsverksamheten. Det handlar om flera olika yrkeskategorier, till exempel kriminalvårdare, kockar, städare, vaktmästare, psykologer, jurister och beteendevetare.

Även under byggprocessen genereras ett stort antal arbetstillfällen.

– Dessutom kommer verksamheter som till exempel dagligvaruhandel, privata och kommunala servicefunktioner påverkas positivt. Drift och underhåll av anläggningen innebär också ett behov av det lokala och regionala näringslivet, säger kommundirektör Ulf Svensson.

Nu kommer Kriminalvården, tillsammans med Värnamo kommun, att titta på de olika platsalternativen för anstalten. Det finns fyra tänkbara platser: Utanför Kärda, i skogen mellan Värnamo och Hörle, strax väster om Värnamo och utanför Bor.

Fyra alternativa platser finns för fängelset. Foto: Värnamo kommun

Flera kommuner ville ha anstalten

Flera kommuner har visat intresse för etableringen av ett nytt fängelse och i slutskedet stod det mellan Jönköping, Norrköping, Värnamo och Nässjö.

– Vi ser viktiga fördelar med att etablera två initialt något mindre anstalter i regionen istället för en större anstalt, säger Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetschef Björn Myrberg.

Målsättningen är att de nya anstalterna ska vara klara 2028.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagsförmiddagen var det presskonferens i Kriminalvårdens trailer. Där avslöjades det att anstalten delas på Norrköpings och Värnamos kommuner. Foto: Axel Brantemo/SVT

Varför två anstalter?

Fördelarna med två mindre anstalter i stället för en större är följande, enligt Kriminalvården:

• Ökad förmåga till snabb kompetensförsörjning. Sårbarheten delas mellan två orter, och långsiktigt väntas det även innebära större möjligheter att öka kapaciteten senare vid två mindre anstalter än en större.

• Förbättrade möjligheter att på sikt utveckla häktesverksamheten i Norrköpings- och Jönköpingsområdet. Befintliga häkten i respektive område är i behov av utveckling, vilket kan tillgodoses av nya anstalter i Norrköping och Värnamo.

• En ny anstalt i Värnamo förbättrar förutsättningarna för transporter mellan befintlig verksamhet på ost- respektive västkusten. En ny anstalt i Norrköping förbättrar transportmöjligheterna i nord-sydlig riktning längs E4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.