Store mosse har haft 120.000 besökare hittills i år. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Foto: SVT

Besöksrekord på Store Mosse

Uppdaterad
Publicerad

Nationalparken Store Mosse har haft rekordmånga besökare i år. 120.000 besökare hittills i år är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Ett normalår ligger antalet besökare på omkring 100.000.

– Den nya ”Skogstrollens stig” kan vara en förklaring till att det har kommit fler i å, och så vädret, säger Patrik Wandin, naturförvaltare på Länstyrelsens skötselenhet.

Skogstrollens stig är en naturstig för barn och den invigdes i maj i år. Det är en 500 meter lång temastig där barn får lära sig om natur och naturvärden, men också om sägner, troll och älvor!

Fast egentligen vet man inte riktigt varför antalet besökare blivit många fler i år. Det blir mest gissningar.

– Det är en bra fråga. Vi har väl inget riktigt bra svar, säger Patrik Wandin.

– Men det kan förstås bero på vädret. När det inte är badväder så hittar man på andra saker och jag tror dessutom att det kan finnas en ökad trend att semestra inrikes.

Fick guldstjärna

Store Mosse är en av Sveriges 29 nationalparker och den enda i Jönköpings län. Parken ligger i tre kommuner: Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo. I somras fick Store Mosse utmärkelsen guldstjärnan – en stor guldfärgad stjärna med en diameter på 2,8 meter. Stjärnmärkningen är en del i ett pågående varumärkesarbete av landets alla nationalparker. På sikt ska alla nationalparker får guldstjärnan för att visa skillnaden på nationalpark och naturreservat. Nationalpark är snäppet finare, helt enkelt.

Normalt kommer det omkring 100.000 besökare. Men redan nu i början av oktober har det alltså varit 120.000 hittills i år. Mest intensivt var det under sommarveckorna 28-29, då Store Mosse hade mer än 10 000 besök per vecka i parken.

Skurugata

Även naturreservatet Skurugata har varit välbesökt. Under sommarmånaderna har över 33 000 besökt naturreservatet vilket motsvarar ett genomsnitt på 2750 besök per vecka. Skurugata har beskrivits som Sydsveriges mest egendomliga naturfenomen. Ingen vet säkert hur den märkliga bergssprickan har uppstått. Det finns sägner om troll och rövare som härjar mellan bergväggarna.

Själva parken är ju öppen året om, medan Naturum under resten av året håller öppet på söndagar och på skolans höstlov.

Enligt Länsstyrelsen har intresset för naturturism vuxit i hela landet under de senare åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.