Emil Erlandsson, ägare High Chaparral. Foto: High Chaparral

Big Bengt får ett eget museum

Uppdaterad
Publicerad

Västernparken High Chaparrals nuvarande ägare, grundaren Big Bengts barnbarn, kommer att hedra sin bortgångne farfar genom att bygga ett nytt museum.

– Vi vill lyfta fram Big Bengts stora intressen och det han brann för, säger Emil Erlandsson, i ett pressmeddelande.

I temaparken i Gnosjö kommun finns i dag ett mindre museum tillägnat Big Bengt där han, enligt barnbarnen Emil och Filip Erlandsson, inte får den uppmärksamhet han förtjänar. Det nya museet kommer också att ha ett tydligare fokus, bland annat på Big Bengts entreprenörskap.

– Det finns massor av intressant bland allt han köpte som inte får det utrymme det ska ha, säger Emil Erlandsson.

Emil Erlandsson, ägare High Chaparral. Foto: High Chaparral

Historia och underhållning

Etableringen av det nya museet görs i samarbete med Ingmarie Halling som är creative director för ABBA the Museum i Stockholm. Enligt Emil Erlandsson är det viktigt att i museet hitta en balans mellan underhållning, historia och lärande.

– Vi har ett ansvar både med parken och museet. Parken är självklart främst en temapark men vi arbetar ständigt med att berätta vilda västerns historia. Så ser vi på museet också.

High Chaparral

Vilda Västern-parken High Chaparral i Hillerstorp grundades 1966 av Bengt ”Big Bengt” Erlandsson. I dag är temaparken ett välbesökt turistmål med 200 000 besökare per år från främst Norden.

Under högsäsong sysselsätter parken cirka 350 medarbetare.

Källa: High Chaparral

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.