Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krister Linnell ordförande i Södra Vätterbygdens biodlarförening sätter ut bikupor för miljön. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Bikupor sätts ut för miljön

Publicerad

Södra Vätterbygdens biodlarförening samarbetar nu med företag, myndigheter och privatpersoner för att sätta ut bikupor i Jönköping med omnejd. Den första bikupan har nu placerats i Salladslundens koloniförening på Råslätt i Jönköping.

– Vi vill sprida kunskapen om binas nytta i miljön. Och så fort man har skaffat en bikupa så har man direkt hjälpt miljön, säger Krister Linnell, ordförande i Södra Vätterbygdens biodlarförening.

Utbildar kring nyttan

Biodlarföreningen i Södra Vätterbygden vill få fler personer och organisationer att samarbeta med dels för att placera ut bisamhällen i Jönköping med omnejd, dels för att samtidigt utbilda fler i nyttan med bin och hur man hanterar bisamhällen.

En myndighet i Jönköping som ska få ett bisamhälle är Jordbruksverket. Där har en bikupa ska placeras på taket av det nybyggda myndighetshuset vid Munksjön.

– Skulle vi inte haft bina så skulle vi haft en väldigt tråkig miljö. Vi skulle inte få blommor eller frukter. Vi skulle behöva pollinera blommorna för hand, menar Krister Linnell.

Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Vlasta Haderberg, en av odlarna i Salladslundens koloniförening på Råslätt i Jönköping, är nöjd över satsningen.

– Det är den bästa idén som har kommit. Vi har så mycket blommor här och det är också träd som behöver hjälp av bin, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer