Olle Gustafsson, projektledare i hållbart resande i Jönköpings kommun. Foto: SVT

Bilåkandet minskar ”Alla borde göra som kvinnorna”

Uppdaterad
Publicerad

Bilismen minskar i Jönköping, Bilåkandet har minskat med fem procent sedan den förra undersökningen 2014. Samtidigt väljer fler att ta bussen.

Bilanvändandet minskar och kollektivtrafiken ökar – precis som kommunen vill ha det.

Enligt den senaste undersökningen om kommuninvånarnas resvanor så har bilåkandet minskat med fem procentenheter och ligger på 62 procent medan resandet med kollektivtrafik samtidigt har ökat med fem procentenheter och ligger på 15 procent. Däremot så ligger andelen cyklister på en oförändrad nivå.

– Över hälften av männens pendlingsresor upp till fem kilometer görs med cykel eller kollektivtrafik och för kvinnorna gäller samma sak upp till hela tio kilometer, säger Olle Gustafsson, projektledare i hållbart resande.

– Faktum är att om alla kommuninvånare reste som kvinnorna gör totalt sett så skulle kommunens mål om färdmedelsfördelning för 2032 i stort sett vara uppnått.

Resvaneundersökningen

Resvaneundersökningen skickades till 7500 slumpvis utvalda kommuninvånare i Jönköping mellan 16 och 85 år. 3000 svarade, vilket gav en svarsfrekvensen på 40 %. Deltagarna fick svara på frågor och fylla i en resedagbok. Mängden svar som inkommit ger en felmarginal på 2 % eller mindre på frågor och färdmedelsandelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.