Den misstänkte 51-åringen och hans advokat Leif Silbersky. Foto: TT

Bjöd på räkmacka – sedan mördade han dem

Uppdaterad
Publicerad

Det var trångt i rättssalen när den unika rättegången mot den 51-årige finansmannen drog igång. Han misstänks för två dubbelmord och flera fall av grova bedrägerier, men erkänner ett av dubbelmorden och grov förskingring.

Den 28 maj upptäckte några fönsterputsare en brand i villan i Norrahammar. Det var startskottet på den utredning som nu har lett till att en 51-årig finansman sitter i rätten och misstänks ha dödat två par i 70-årsåldern. Den första rättegångsdagen inleddes med att åklagarna la fram sin bevisning.

Tidigare har 51-åringen i sak erkänt omständigheterna kring det som hände i Norrahammar, men först under rättegångens första dag erkände han brottsmisstankarna.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

– Han erkänner det som ligger honom till last, sa hans advokat Leif Silbersky, och hans klient tittade mest ner i bordet.

Fallet i Hökensås i Västergötland, nekar 51-åringen fortfarande till. Detta trots att man hittat parets DNA på en kofot som togs vid husrannsakan på mannens kontor och att polisen via mobilmastlokalisering säkrat bevis på att han befunnit sig vid parets stuga samma kväll som de dog, den 9 mars.

Misstänks ha förskingrat 5,7 miljoner

Motivet som åklagaren under fredagen lade fram pekade entydigt på mannens ekonomi. Han hade tidigare ett välbetalt jobb, men slutade 2009 och startade ett eget bolag. Den 51-årige finansmannen förvaltade pengar åt 17 kunder. Bland dem fanns de två par som han nu misstänks ha mördat.

Enligt åklagaren gick de pengar som 51-åringens kunder satte in till hans egen privata konsumtion, istället för till sparande åt dem. Det belopp han fått in från sina kunder motsvarar ganska bra den totala skulden han har i sitt företag. Totalt handlar det om 5,7 miljoner kronor.

Utredningen visar att båda paren som hittats mördade har efterfrågat sina pengar men att 51-åringen inte haft möjlighet att betala tillbaka dem. Samma dagar som de bägge paren avlider har den misstänkte har bokat besök hemma hos dem och han är de sista som sett dem vid liv.

– Det har funnits ekonomiska motiv bakom båda dubbelmorden, säger åklagaren Pernilla Törsleff.

En champagneflaska

Men likheterna mellan de två dubbelmorden slutar inte där. I bevisningen som åklagarna radar upp visas att mannen vid båda tillfällena har hyrt en bil och därefter gjort inköp av bland annat tändvätska.

I Norrahammarfallet hade 51-åringen med sig basebollträ och flera flaskor med tändvätska. Han hade också med sig champagne och räksmörgåsar. Detta för att 51-åringen först ville förmå den äldre mannen att inte kräva tillbaka sina pengar, menar åklagaren.

Det slutade dock med att den äldre mannen blev ihjälslagen med basebollträet. Hans fru som kom hem senare på kvällen, blev även hon nedslagen av 51-åringen, men dog först när hon andats in brandrök efter att 51-åringen tänt eld på parets hus.

I ett tidigare förhör med 51-åringen frågade förhörsledaren varför han attackerat kvinnan i huset.

– Ville väl dölja det jag hade gjort antagligen.

Mordvapnet i rätten

Kammaråklagare Anders Brokelind tog upp mordvapnet i rätten och visade upp det. Basebollträet var krokigt av slagen.

– Man ska presentera den bästa bevisningen och det är att visa ett beslag som man tar med sig. Det blir väldigt konkret, säger han till SVT Nyheter Jönköping efteråt.

Champagneflaskan hittades när huset senare skulle saneras.

Förhöret med den åtalade 51-åringen kommer att hållas på tisdag nästa vecka. Enligt försvarsadvokat Leif Silbersky har 51-åringen reagerat starkt på åklagarens beskrivning av hur brottet planerats. Enligt honom var det inget brott som planerades långt i förväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Mer i ämnet