Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Björn Walfridsson, Skillingaryd, berätta om sin väntetid på 480 dagar för operation. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Björn har väntat i 480 dagar på operation

Uppdaterad
Publicerad

Den 3 februari förra året fick Björn Walfridsson från Skillingaryd besked att han skulle opereras för navelbråck på Värnamo sjukhus. Sen kom pandemin – och Björn har ännu inte opererats.

I klippet hör du hur Björn Walfridsson ser på sin långa väntetid.

Björn Walfridssons navelbråck innebär att han har ett hål på bukhinnan i magen. Det är inte livshotande men Björn får ont om han anstränger sig för mycket.

Vårdgarantin säger att operation ska ske inom 90 dagar. Den 24 september – sju månader efter operationsbeskedet – fick Björn frågan från regionen om de skulle försöka ordna en operation för honom i någon annan region, eller om han ville göra den i Värnamo under första halvåret 2021. Björn valde Värnamo och har nu väntat i 480 dagar på operation.

Regionen tvingas prioritera

Regionen har 800 fler patienter i kö för operation jämfört med normalt. Av dem har 100 tackat ja till möjligheten att opereras i en annan region och 50 av dem har hittills blivit opererade den vägen.

– Canceroperation och akuta operationer gör vi alltid. Sen måste vi prioritera och navelbråck är i den sist prioriterade gruppen, även om vi vet att det kan vara besvärligt för den enskilde som får vänta, säger Mats Persborn, verksamhetschef för kirurgkliniken i länet.

Gjort förhållandevis många operationer

Region Jönköpings län säger att de lägger ner mycket arbete på att försöka få prioriteringen att bli så bra och rättvis som möjligt utifrån medicinska bedömningar.

– Vi är inte nöjda med den situation vi är i. Samtidigt har vi jobbat intensivt med frågan och ändå lyckats operera förhållandevis mycket trots pågående pandemi, säger Mats Persborn.

17 procent av de som väntar på operation i länet har väntat längre än den nationella vårdgarantin. Det är klart bättre än rikssnittet på 44 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet