Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Vibergs cykel blev helt kvaddad när han kolliderade med en annan cyklist. Se klippet för att höra honom berätta om olyckan. Foto: Ebba Öberg/SVT

Björn skadades svårt i en kollision med en annan cyklist i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Björn Viberg från Bankeryd cyklar i alla väder året runt. Men för ett och ett halvt år sedan råkade han ut för en cykelolycka som hade kunnat kosta honom livet.

– Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om jag inte hade haft hjälm.

Det var i slutet av februari förra året som Björn var på väg till jobbet. Han minns ingenting från olyckan men han kolliderade med en annan cyklist. Den andra cyklisten, en kvinna på elcykel, skadades också allvarligt men överlevde.

Oklart vad som hände

Båda cyklisterna förlorade medvetandet vid händelsen och hjärt- och lungräddning fick utföras på kvinnan. Björn låg inne på sjukhus i över en vecka med frakturer på både hals- och ryggkotor. Efter ungefär ett halvår kunde han återgå till sitt arbete.

– Det är svårt att säga om det var någons fel, och det spelar inte så stor roll. Jag är ju mest glad att det gick så pass bra som det gick. Men jag är ju såklart nyfiken på hur det kunde hända och undrar om det hade gått att undvika på något sätt, säger han.

Bra cykelmöjligheter överlag

Björn har fortsatt att cykla efter olyckan och han tycker att det fungerar ganska bra att cykla i Jönköping. Men önskar att alla trafikanter kunde samsas om vägarna.

– Det här med att bredda cykelbanorna tycker jag är ett bra intiativ. Samtidigt som man underhåller dem på vintrar och så. Men ibland så behöver man ju cykla på vägar där det inte finns cykelbanor, och där skulle jag önska att det fanns mer förståelse från bilister. Man samsas ju om vägen, säger han.

I klipper berättar Björn Viberg mer om olyckan som höll på att förlama honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer