Räddningstjänsten i Aneby får stanna kvar i de gamla lokalerna längre än beräknat. Foto: Arkivbild SVT

Blåljushuset försenas – föroreningar i marken

Publicerad

Byggnationen av huset som ska rymma räddningstjänst, ambulans och polis i Aneby kommer att försenas. Anledningen är att marken där bygget planerats är förorenad. — Det finns i den stora mängd bark som ligger på området, säger samhällsbyggnadschef Michael Wirestam.

Beslut om ett nytt blåljushus i Aneby fattades av kommunfullmäktige i september förra året. Och det var efter att marken på den tilltänkta platsen undersökts grundligt som upptäckten gjordes, skriver Smålands-Tidningen. Vid det här laget skulle upphandling varit klar, men så blir det alltså inte.

Ny plats måste hittas

Upptäckten av markföroreningarna innebär att blåljushuset försenas med 3-4 månader. En ny plats för bygget måste hittas eftersom en sanering skulle kosta sju miljoner.

— De pengarna har vi inte, därför måste vi hitta en annan placering för blåljushuset. Vi har kommit en bit på väg, säger Michael Wirestam till Smålands-Tidningen.

Enligt samhällsbyggnadschefen utgör inte föroreningen någon miljöfara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer