Hör räddningschefen Bo Christensson berätta om de nya lokalerna. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Följ med in i Anebys nya blåljushus

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen invigdes det nya blåljushuset i Aneby. Där finns nu polis, ambulans och räddningstjänst under samma tak.

– I dag är jag nog landets gladaste räddningschef, säger Bo Christensson, räddningschef i Aneby.

Räddningstjänstens tidigare lokaler i Aneby stod klara i början på 1970-talet och har passerat bäst-före-datum.

De nya lokalerna blir rymliga och ändamålsenliga. Personalen får moderna omklädningsrum och bra tvättmöjligheter när det gäller att ta hand om rökiga och smutsiga kläder. Undersökningar som gjorts visar att brandmän är överrepresenterade när det gäller vissa cancerformer.

– Här kommer vi att ha en så kallad barriärtvättmaskin. Man stoppar in smutsiga kläder på ena sida och plockar ut rena på den andra. Då blandar vi inte smuts och rök med det rena, säger Bo Christensson.

Bra träningsmöjligheter

Anebystyrkan har totalt 21 deltidsbrandmän som är uppdelade i tre skift, sju man i varje. På stationen finns också fyra heltidsanställda. De får nu också tillgång till ett bra gym i lokalerna.

– Det är ju viktigt med bra träningsmöjligheter, efter som vi har kravet på dem att de ska vara i bra form, säger Bo Christensson.

Ambulans i Aneby

En annan nyhet som gynnar Anebyborna är att de nu kommer att få en så kallad dagambulans stationerad i det nya blåljushuset.

– De undersökningar som gjorts visar att vi har haft bland de längsta responstiderna i länet när det gäller ambulanser, i snitt 21-22 minuter. De kommer att minska nu och det är mycket glädjande, säger Bo Christensson.

Dessutom kommer polisens kontor som är öppet en gång i veckan att flytta in i nya blåljushuset. Det kontoret har tidigare funnits i kommunhuset.

Se Anebys glada räddningschef Bo Christensson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.