Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är brist på blod trots att det är många som vill bli nya givare i Jönköpings län. Men coronapandemin har gjort att även blodcentralerna dragit på sig en vårdskuld. Hör områdeschef Madelaine Andersson berätta mer. Foto: Kristin Renulf / SVT

Blodbrist just nu – men många nya givare i kö

Publicerad

Just nu är det brist på blod när det gäller vissa blodgupper i Jönköpings län. Bristen beror bland annat på att många givare är sjuka eller sitter i karantän på grund av coronapandemin. Men samtidigt är intresset för att bli ny blodgivare stort i länet.

Blodbristen just nu är en ögonblicksbild eftersom läget snabbt kan förändras. Men brist råder vad gäller blodgrupperna A-positiv och 0-positiv. Anledningen är dels pandemin men också att Region Jönköpings län har bistått Linköping som också har blodbrist.

Och på grund av läget har regionen fått kalla in sina blodgivare extra.

– Vi har fått fyllnadskalla som vi kallar det, vi skickar ut sms bland annat. Och vi har en fantastisk blodgivarkår i Region Jönköpings län som är lojala och kommer när vi kallar dem, säger Madelaine Andersson, områdeschef för transfusionsmedicin.

Men det finns en oro att blodbristen ska fortsätta eftersom pandemin ställer till det både vad gäller personal och givare som blir sjuka.

– Nu är många sjuka eller sitter i karantän och det drabbar så klart oss också.

Många i kö

Samtidigt glädjs Madelaine Andersson över att det under pandemin varit ett väldigt stort intresse för att blir ny blodgivare i Jönköpings län. Så stort att blodgivningscentralerna dragit på sig en slags vårdskuld.

– Ja, det kan man säga. Vi fick ju stänga nyprovtagningen helt under ett par månader förra året när vi fortfarande inte var vaccinerade. Bara i Jönköping är det nu 400 i kö.

Men kan ni skynda på för att korta kön eftersom det är blodbrist just nu?

– Vi kan alltid försöka skapa nya tider men då behövs personal och nu när det är högt tryck på sjukvården behövs personalen till så mycket annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer