Husqvarna FF vill öka läslusten hos sina ungdomar. Foto: Kristin Renulf/SVT

Bokprojekt för att skapa bättre laganda

Uppdaterad
Publicerad

I Husqvarna FF pågår ett bokprojekt för att öka läslusten hos ungdomarna och skapa en bättre laganda. Med detta hoppas man också att lagen ska prestera bättre på planen.

– Vi tror ju att läsandet ökar fantasin och att vi får igång fantasin även på fotbollsplanen, säger Helene Simonsson, förälder till en av spelarna i pojklaget.

Det var för ett par år sedan som Mikael Eriksson, en av tränarna i Husqvarna FF tog initiativet att starta upp ett bokprojekt i föreningen. I år har pojkar och flickor, födda 2004 och 2005, tagit projektet vidare. Pojkarna började i våras och flickorna har haft sin läsperiod under hösten.

– Vi tror att det ökar respekten för varandra och att man använder ett annat

Helene Simonsson är drivande i bokprojektet. Foto: Kristin Renulf/SVT

språk i omklädningsrummen. Och nu när vi gör det tillsammans, tjejer och killar, lär man sig vad de andra heter och man hälsar på varandra, säger Helene Simonsson.

Tävling mellan lagen

Utmaningen har varit att läsa ett visst antal böcker och för att öka läsandet ytterligare valde föreningen att köra en tävling om vem av lagen som kunde läsa flest böcker. Det har verkligen motiverat flickorna, som leder tävlingen. Under hösten har de hunnit läsa närmare 110 böcker tillsammans.

– Det har varit roligt, för då har man blivit motiverad till att läsa mer, säger Amelia Hugosson, spelare i flicklaget.

– När vi fick reda på att vi skulle ha det här bokprojektet visste vi inte om att det skulle vara en tävling, så därför tror jag att vi läser mindre än vad de gjort, säger Kasper Almroth, spelare i pojklaget.

Alla gillar inte att läsa

Alla uppskattar givetvis inte att läsa, men trots det har det inte varit några motsättningar och alla spelarna har deltagit i projektet.

– Eftersom vi har tränarna med oss har spelarna sett att även de läser, att de gör det tillsammans, vilket har skapat ett sammanhållande, säger Helene Simonsson.

– Det har varit roligt och vi har fått en bättre sammanhållning i laget, säger Bella Serakis, spelare i flicklaget.

Kasper Almroth har inte varit lika positiv till projektet och berättar att det är hans mamma som tvingat honom till att vara med.

– Det har väl varit lite jobbigt att få läsa mer än vad man brukar göra, säger han.

Kasper Almroth har deltagit i projektet, trots att han inte gillar att läsa. Foto: Kristin Renulf/SVT

Bättre laganda

Men det har gett resultat. Föreningen märker att det har blivit bättre stämning i lagen. Man hälsar och är inte blyga för varandra. 

– Jag känner att mitt sätt att tänka på saker och ting har ändrats litegrann. Och man tänker olika på planen, säger Leo Hanna, spelare i pojklaget.

– Jag har blivit bättre på att tänka mer fotboll än innan, säger Amelia Hugosson.

Uppenbarligen så har projektet fallit väl ut.

– Det finns nog mycket man kan vinna på att öka läsandet och få ut något på planen. För att hjärnan och kroppen hänger ju ihop, säger Helene Simonsson.

Hon berättar att hon hoppas på att föreningen kommer fortsätta med liknande projekt även i framtiden.

– Vi vill fortsätta utveckla jargonger, så att vi använder ett respektfullt språk och att Husqvarna FF fortsätter att vara på topp vad det gäller schysst spel och sådär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.