Region Jönköpings län gör en mindre vinst 2022 än budgeterat. Foto: SVT

Börsens nedgång minskar Region Jönköpings läns vinst för 2022

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län gör ett överskott på 193 miljoner kronor 2022, vilket är 567 miljoner sämre än budgeterat. Orsaken är nedgången på finansmarknaden.

Själva verksamheten i regionen går plus med drygt en miljard kronor, vilket är 482 miljoner mer än budgeterat. Orsaken är ökade skatteintäkter och ökade stadsbidrag. Samtidigt minskar värdet på regionens finanstillgångar när börsen går ner. Istället för ett budgeterat plusresultat för regionen totalt på 760 miljoner kronor blir vinsten 193 miljoner för 2022.

– Ekonomin framöver hänger mycket samman med händelser i omvärlden och konsekvenserna av Rysslands invasionskrig i Ukraina. Frågan är hur långvarig inflationen blir, om den viker neråt eller inte. Det påverkar vår verksamhet och vi är beredda på tuffa tider, säger ekonomidirektör Maria Berghem till regionens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.