Bibbi Eriksdotter och Björn Johansson menar att höga inkomstkrav stänger människor ute från bostadsmarknaden. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Bostadsbolag kräver tre gånger hyran i disponibel inkomst

Publicerad

Många bostadsbolag kräver i dag att hyresgästen ska ha en disponibel inkomst på tre gånger hyran. För en hyra på 6 000 kronor innebär det 18 000 – betydligt mer än många ensamstående och pensionärer har kvar efter skatt.

Bibbi Eriksdotter, hyresgäst, Jönköping.

– Det är ju hemskt! Hemskt! Då är det inte många pensionärer som kan hyra en lägenhet, säger Bibbi Eriksdotter, som fick just det beskedet när hon ville byta från en etta till en tvåa.

Ja, ganska många hyresgäster sållas bort, när privata bostadsbolag nu ofta kräver tre gånger hyran i disponibel inkomst – alltså inkomst och eventuella bidrag minus skatt. Svårt för en genomsnittlig pensionär som har 11 500 efter skatt.

Beskedet till Bibbi från bostadsbolaget Willhem med säte i Göteborg är inte unikt. I bostadsbristens tid kräver många privata bostadsbolag detsamma.

Björn Johansson, Hyresgästföreningen.

– Det stöter jag på lite varstans i landet, till och med upp till fyra gånger på vissa håll, säger Björn Johansson, regionordförande på Hyresgästföreningen.

– Jag tycker det är ett oskick för stora grupper ensamstående föräldrar och pensionärer betalar i snitt en bra bit över 40 procent av sin disponibla inkomst i hyra. De skulle alltså stängas ute.

”Man ska kunna betala sin hyra”

När Bibbi i Jönköping ville byta från en etta till en tvåa vände hon sig till bostadsbolaget Willhems huvudkontor i Göteborg. Deras besked var att det inte skulle gå just eftersom hennes disponibla inkomst inte var tre gånger så stor som hyran.

Tommy Grek, fastighetschef Willhem Jönköping.

Bostadsbolaget Willhem bekräftar för SVT att tre gånger hyran gäller som ett allmänt riktmärke.

– Det är väl någonstans ett riktmärke i grunden, så man ska kunna betala sin hyra. Men sedan skulle jag inte vilja säga att det är ristat i sten, säger Tommy Grek, fastighetschef på Willhems kontor i Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer