Foto: TT

Bostadspriserna i Jönköpings län går mot rikstrenden

Publicerad

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden har bromsat in på många håll i landet de senaste månaderna, men trots det har bostadsrättspriserna i Jönköpings län stigit. Det visar färska siffror från Svensk mäklarstatistik.

Det senaste kvartalet har bostadsrättspriserna i länet gått upp med 3,4 procent, eller på årsbasis plus 3,9 procent. På riksnivå har det varit en nedgång med 0,9 procent senaste tre månaderna, och minus 6,5 procent under året.

– Värnamo sticker ut i statistiken. Det har varit rejäla prisökningar på bomarknaden i kommunen det senaste kvartalet med stora prisuppgångar på både villor och bostadsrätter, säger Jan Windolf, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping.

Han tror att en god arbetsmarknad och en stort stor inflyttning från residensstäderna, där priserna ligger betydligt högre, kan förklara uppgången i Värnamo den senaste tiden.

-  Detta i kombination med närheten till Gnosjö, som huserar många företag, gör kommunen attraktiv och därför fortsätter priserna uppåt.

Skärpta amorteringskrav

I Värnamo har bostadsrätterna ökat med 17,1 procent i värde senaste kvartalet, men under året är uppgången blygsammare 1,3 procent.

I länets största kommun, Jönköping, har bostadsrätterna gått upp med 0,6 procent de senaste månaderna. Samtidigt har det under året varit ett tapp på 2 procent.

– En del uttalar sig i media om att det skärpta amorteringskravet lett till färre sålda objekt, men det är alltför tidigt att dra den slutsatsen, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Villorna i länet har tappat

Villorna  i länet har tappat 1,6 procent i värde det senaste kvartalet, men sett till året har priserna gått upp med 1,4 procent. I Jönköpings kommun är tappet 6,1 procent respektive 1,5 procent.

För Värnamos del har det varit en kvartalsvis uppgång på 12,6 procent och under året plus 14,7 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet