Madelaine Andersson, transfusionsmedicin Ryhov. Foto: Lii Almnäs, Regionen/Stina Stjernkvist TT

Bra gensvar på vädjan om blod

Publicerad

Det blev ett bra gensvar på Regionens vädjan till blodgivare att lämna extra blod. Det har gjort att läget just nu är stabilt, men situationen kan förändras snabbt inom sjukvården.

I början av sommaren sinade blodlagren på flera sjukhus, bland annat i Jönköpings län. För vissa blodgrupper var läget akut och Regionen skickade ut kallelser till alla befintliga blodgivare.

– Vi fick ett bra gensvar. Vi har en fantastisk givarkår som kom in och ställde upp och fyllde på våra blodbanker, säger Madelaine Andersson på transfusionsmedicin på länssjukhuset Ryhov.

Hon beskriver läget som stabilt just nu, men betonar samtidigt att saker kan förändras snabbt och det är därför viktigt att de som har tider för att lämna blod kommer som planerat.

– Vi jobbar aktivt med lagren, vi kan aldrig slå oss till ro, säger hon.

Nya givare

Under sommaren har vården också fått en del förfrågningar från människor som inte är blodgivare i dagsläget, men vill göra en insats. Men svaret är att de får vänta till i höst innan de kan bli blodgivare.

– De är väldigt välkomna, men det krävs en del provtagningar och intervjuer och vi kan inte prioritera det under semestertiden, utan det får vi ta i höst, säger Madelaine Andersson.

Viktigt med stor kår

Det finns ett ständigt behov av nya givare, bland annat eftersom en del slutar på grund av bland annat ålder eller sjukdom. De senaste åren har antalet givare också minskat något totalt sett och den trenden följer vården noga.

– Att ha en stor givarkår är bra då det är sommar eller en långvarig influensaperiod som det var i våras, säger Madelaine Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.