Branden orsakade stor rökutveckling över delar av Jönköping. Foto: Läsarbild/Alfred Carlqvist

Brand vid högskolan i Jönköping orsakade stor rökutveckling

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen tog det eld vid en byggarbetsplats i centrala Jönköping. Branden orsakade mycket rök men släcktes innan räddningstjänsten kom till platsen.

Klockan 11.21 på torsdagen fick räddningstjänsten larm om att det brann i fasaden på en byggnad på Gjuterigatan. Branden var vid en nybyggnation nära högskolan och det var cellplast, som används som isolering, som brann vilket orsakade stor rökutveckling.

Släcktes snabbt

Räddningsstyrkor från Jönköping, Bankeryd och Forserum besvarade larmet men det var sen bara Jönköping som verkligen behövde rycka ut. När de anlände till platsen hade personalen på bygget redan lyckats släcka branden med hjälp av brandsläckare.

— Det räddningstjänsten gjorde var att undersöka konstruktionen med värmekamera för att säkerställa att branden inte hade spridit, säger Jerker Sturedahl, som är brandmästare på räddningstjänsten i Jönköping.

Räddningstjänsten kylde också ner konstruktionen som cellplasten satt på.

Var röken någon fara för allmänheten?

— Röken började avta rätt snabbt och vi ansåg att vi inte behövde varna. Det var aldrig alarmerande eller farligt på något sätt, säger Jerker Sturedahl.

Ingen person behövde föras till sjukhus med ambulans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.