Branden under kontroll – ingen risk för spridning

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal brandmän har under natten jobbat med att begränsa branden vid återvinningsanläggningen nordost om Vaggeryd.

– Vi bedömer att vi har branden under kontroll och jobbar med att hålla begränsningslinjer mot skogsområdet och de byggnader som klarat sig, säger Rasmus Frid, brandingenjör.

Men skadorna på anläggningen är stora. Enligt Rasmus Frid har några av byggnaderna på området klarat sig, men några är totalförstörda och det kommer att bli störningar i företagets verksamhet.

Mycket arbete återstår

Och eftersläckningsarbetet kan komma att bli långdraget.

Branden i Vaggeryd

– Det är svårt att säga, men vi gissar att det kommer att pågå någon eller några dagar. Det beror på hur det utvecklar sig under dagen, säger Rasmus Frid.

Branden har avtagit under natten och under fredagen räknar räddningstjänsten med att kunna gå in och börja släcka de högar av olika typer av avfall som brinner.

Räddningstjänsten har varit försiktiga med att spruta vatten på elden för att undvika att för mycket giftiga ämnen går ner i marken.

Läs också: Han slog larm om branden

Rök över norra Vaggeryd

Fortfarande är det en del rök som sprids från branden. Under morgonen var det ostliga vindar i området vilket innebär att röken drar in över norra Vaggeryd.

– All rök från bränder är ju inte bra att andas in. Se till att hålla dörrar, fönster och ventilation stängda. Är det så att man upplever obehag så får man uppsöka vården.

Är det några personer som kommit till skada?

– Nej, inte vad vi har fått rapporter om. Och det har inte varit några här på plats som har behövt sjukvård.

Svårsläckt material

Vad har varit svårast för er när det gäller att bekämpa den här branden?

–  Det är en jättebrand, något vi inte sett tidigare. Det är ett stort område som brinner och stora upplag av svårsläckt material som trä och plast, säger Rasmus Frid.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi kommer inte att kunna gå in med tekniker på flera dagar så det kommer att ta tid att utreda branden, säger Erik Thulin, presstalesman vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Vaggeryd

Mer i ämnet