Foto: Robert Henriksson / TT

Brandman från Mullsjö skadades i skogsbranden i Bräcke

Uppdaterad
Publicerad

En brandman från Mullsjö brändes i ansiktet i samband med släckningsarbetet vid skogsbranden i Bräcke, Jämtland. Det var när brandmannen skulle fylla på bensin i en brandpump som ångorna antändes.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket inträffade olyckan i tisdags strax innan klockan 11.25.

Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköping, uppger att bensinpumpen stod långt ute i en tjärn och den försörjde en stor del av begränsninglinjen som räddningstjänsten upprättat för att hålla skogsbranden i schack.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Det är extrema förhållanden och bensinånga antände och flammade upp, säger Melin.

Första gradens brännskador

Elden svedde brandmannen i ansiktet och satte även eld på själva brandpumpen. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket kördes sedan brandmannen till distriktsläkare i Gällö.

Där konstaterades att han fått första gradens brännskador i ansiktet. Brandmannen hade även fått skägg och ögonbryn svedda.

– Han gick i tjänst igen redan samma dag, säger Göran Melin.

Flera brandmän och frivilliga från länet är uppe och bekämpar skogsbränderna som rasar i mellersta Sverige, men enligt Göran Melin är detta enda händelsen där någon från Jönköpings län blivit skadad i samband med släckningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet