Brist på barnmorskor på samtliga sjukhus i länet

Publicerad

Det råder brist på barnmorskor i hela landet. I Region Jönköpings län är bristen störst i Eksjö och Värnamo, vilket leder till övertidsarbete för ordinarie personal.

Exakt hur många vakanta tjänster som barnmorska som finns just nu kan inte verksamhetschef på KK i Värnamo säga, men det är ett antal som man arbetar för att tillsätta. I väntan på att tjänsterna fylls på tvingas regionen anställa hyrpersonal inom förlossningsvården.

– Det ställer högre krav på planering. Vi måste se till att det alltid finns fast personal på plats också så att man hjälps åt hyrbarnmorskor och ordinarie. Och ekonomiskt är det inte så fördelaktigt med hyrpersonal, säger Anna Hallberg, verksamhetschef på KK i Värnamo.

För att lösa bristen på barnmorskor erbjuder regionen bland annat betald utbildning för sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig till barnmorskor.

I klippet beskriver Anna Hallberg hur barnmorskebristen påverkar för personalen och för kvinnorna som ska föda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.