Elin Roos af Hjelmsäter, psykiatriker, doktorand och chefsläkare inom Region Jönköpings län är en av forskarna bakom studien. Foto: SVT

Brister i vården bidragande faktor till flera självmord

Publicerad

En ny studie visar att brister i vården anses ha varit en bidragande faktor till döden i drygt hälften av självmordsfallen, som rapporterades enligt Lex Maria under ett år. Många av dem som avled genom suicid hade kontakt med vården strax före sin död.

Brister finns enligt forskningen inom flera områden, men vanligast är brister i behandlingen eller bedömningen av risk för suicid.

– Det är en hög siffra, men allvarlighetsgraden i de rapporterade fallen varierar, säger Elin Roos af Hjelmsäter, psykiatriker, doktorand och chefsläkare inom Region Jönköpings län är en av forskarna bakom studien.

Undersökningen har gjorts av självmord som rapporterades enligt Lex Maria till Inspektionen av vård och omsorg, IVO, under år 2015. Totalt rör det sig om 436 unika fall.

Mellan åren 2006-2017 skulle alla självmord där personen haft kontakt med vården inom fyra veckor före dödsfallet rapporteras, men så är det inte längre.

– Självmord är en av de svåraste bedömningarna vi har inom sjukvården för suicidalitet är komplext. Vi inom vården kan inte läsa tankar men vi kan ge oss tid till patienten, skapa en förtroendefull relation och göra en så noggrann bedömning som vi kan.

”Vi ska lära oss mer”

Hur anmärkningsvärda är de här bristerna som hittats?

– Att en patient är sucidnära är en vanlig orsak till kontakt med sjukvård, främst inom psykiatrin, och sett i det perspektivet är det väldigt få som faktiskt begår självmord. Sedan är ett självmord alltid en katastrof för den personen som dör, för de särstående och involverad personal.

Men hade liv kunnat räddas om man jobbat på ett annat sätt?

– Jag kan inte uttala mig om de enskilda fallen men vi kan hela tiden bli bättre. Syftet med forskningen är ju att vi ska lära oss mer om hur vi kan ta hand om de här patienterna på ett bättre sätt och därmed rädda liv.

Råd och stöd om självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.