Anders Sjöö vid polisen på höglandet. Foto: SVT

Brottsligheten minskar på höglandet

Uppdaterad
Publicerad

Brotten på Höglandet har minskat med 12 procent sedan 2015 visar statistik från polismyndigheten.

– Det är ju en trend som vi ser och den är vi ju givetvis tacksamma för, säger Anders Sjöö vid polisen på Höglandet.

Det är flera typer av brott där antalet anmälningar nu har minskat. Bland annat har det blivit färre bostadsinbrott och färre våldsbrott utomhus.

En nedåtgående trend

2015 anmäldes 10.377 brott i de sex höglandskommunerna Tranås, Eksjö, Aneby, Nässjö, Vetlanda och Sävsjö. I fjol var det 9.974 och fram till november 2017 har 9.108 brott anmälts på Höglandet.

– Det är ju en trend och det kan ju gå lite upp och ner, just nu går det ner och det är vi tacksamma för, säger Anders Sjöö.

Vad tror du att orsaken till minskningen är?

– Det är svårt att säga, men jag tror att gediget arbete från många – både polis och allmänhet som ställer upp och hjälper oss när vi behöver hjälp. Det är nog många faktorer som spelar in.

Foto: SVT-grafik

Färre bostadsinbrott

Tydligast är minskningen när det gäller våld i offentliga miljöer. Men också bostadsinbrotten har minskat på Höglandet de senaste tre åren.

– Att bostadsinbrotten minskar kan bero på att vi har startat flera grannsamverkansområden på Höglandet, det har en positiv effekt, säger Anders Sjöö.

Han tror också att det kan spela in att allt fler i dag väljer att dna-märka sina värdesaker.

Vad tror du att minskningen av våldet i utemiljöer kan bero på?

– Ungdomar är inte ute på det sättet som de var förr, man är i dag oftare hemma hos varandra. Ungdomar dricker också mindre alkohol nu för tiden, det är sådana saker som gör att det minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.