Foto: Bosse Carlqvist / SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Brunstorpsbadet läcker inte längre

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen blev det klart att de åtgärder som har gjorts för att täta Brunstorpsbadet i Huskvarna har hjälpt.
– Den är tät, säger Thomas Klein som är enhetschef på kommunens fastighetsservice.

Utomhusbadet utanför Huskvarna höll stängt förra sommaren på grund av att anläggningen läckte vatten. Nu har ett renoveringsarbete gjorts och förhoppningen är att badet kan öppna igen till sommaren.

– Jag bestämmer inte om badet kommer att öppna. Den 22:a maj är det ett möte där det beslutas om det, säger Thomas Klein.

Men klart är att badet inte läcker längre.

Fylldes på under ett par dagar

Under onsdagen förra veckan började Jönköpings kommun arbetet med att fylla bassängerna. Vattnet togs från Vättern.

För att komma till rätta med läckaget har kommunen låtit filma inuti rören och lagt i en slags strumpa som lagar rören inifrån. Dessutom har 46 år gamla ventiler bytts ut. Det är ett sorts stora kranar som används för att reglera insläpp och utsläpp av vattnet.

Men 20 procent av rören ligger så till att de inte har kunnat inspekteras med kamera. Därför var det en spänd väntan på vad som skulle hända när bassängerna under ett par dagar fylldes.

– Det känns jättekul. Det har varit en liten nagel i ögat, säger Thomas Klein.

Försvann 20 000 liter

Läckaget upptäcktes förra året när sammanlagt 20 000 liter vatten försvann ur bassängerna. Vart vattnet tog vägen är ingen som vet. Tidigare har kommunen meddelat att stängningen av badet förra sommaren beräknades ge ett ekonomiskt bortfall på 600 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer