Anna Bjurenius säger att det känns som en naturlig utveckling – det är bara att finna sig i det. Foto: SVT / Johannes Tolf

Butiker försvinner från city i allt snabbare takt

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lokaler i Jönköpings stadskärna gapar tomma efter att butiker lämnat. Och förändringen har gått snabbare än vad bolaget Jönköping City räknat med.

Svensk handel tror att 20 till 30 procent av butikerna kommer att förvinna inom de närmaste åren. Och anledning att många butiker inte överlever är att allt fler gör sina inköp på nätet.

– Man kanske vill köpa något som inte finns i butik i Jönköping och beställer man på nätet, säger Anja Larsson.

Anna Bjurenius gör dock fortfarande de flesta inköpen i stan. Hon tycker att det är tråkigt med lokaler som står tomma.

– Men det känns som en naturlig utveckling. Det är bara att finna sig i det, säger hon.

”Människor vill umgås”

Jesper Steen, vd för Jönköping City är bekymrad. Utvecklingen med butiker som lämnar stan har gått fortare än förutspått.

- Den fysiska sällanköpshandeln har det ju jättetufft, både i Jönköping och i andra städer. Jag lider med många som kämpar varje dag.

En lösning för att hålla stadskärna levande framöver, tror Jesper Steen är exempelvis att satsa mer på platser där människor kan träffas.

– Vi är extremt angelägna om att träffas och umgås, mer nu än någonsin.

Han har även ytterligare tankar om stadens överlevnad som han berättar om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.