Jesper Steen, vd för Jönköping City AB. Foto: Johannes Tolf

Butiker i Jönköping har hakat på omdiskuterad köpfest

Uppdaterad
Publicerad

Black Friday – en rea som har importerats från USA – har vuxit i betydelse för Jönköpings handlare de senaste tre åren.

– Den har blivit allt viktigare internationellt och på webben. Då kan vi inte stå utanför, säger Jesper Steen, vd Jönköping City AB.

Men det finns butiker i Jönköping som inte hakar på den globala rean. En av dem är second hand-butiken Busfrö som bland annat säljer dam- och barnkläder.

– Vi kör inte Black Friday, utan Green Friday som är mer i linje med det konceptet vi kör här, säger ägaren Veronica Ekdahl.

Vill handla hållbart

Själv handlar hon det mesta på second hand och tycker att det är viktigt att handla mer hållbart för att värna jordens resurser och klimat.

Under de fyra år som hon har haft butiken har utvecklingen varit positiv. Tidigare var det framför allt människor som hade ont om pengar som handlade begagnade kläder. Så är det inte längre.

– I dag är det alla typer av människor som handlar hos oss. En stor anledning är att man vill verka för en mer hållbar konsumtion och återanvända saker, säger Veronica Ekdahl.

Foto: Johannes Tolf

Hållbar konsumtion

Även vd:n för Jönköping City AB, bolaget som jobbar för handeln i stadskärnan i Jönköping, tycker det är viktigt med en mer hållbar konsumtion. Själv berättar han att han också handlar prylar och kläder, framförallt till barnen, på second hand.

– Jag kan till och med tänka mig att sälja en del produkter när jag har använt dem, säger Jesper Steen.

Samtidigt är du med och försöker medverka till att butikerna i stan ska sälja mer. Går den ekvationen ihop?

– Jag tycker att den gör det. En stadskärna består av mer saker än bara butiker, det är kaféer och restauranger och det blir en mötesplats. Självförverkligandedelen – med upplevelser – ökar också, man vill inte bar köpa prylar. Sedan behöver vi också ha sällanköpshandel i stadskärnan, men jag tycker ändå att det går ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.