Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anette Jutnäs, ägare av klädbutiken Story i Jönköping, erbjuder nu kunder enskilda tider att handla i butiken. I klippet ovan berättar hon hur det går till. Foto: Jonas Tubbin

Butiksägare i Jönköping prövar nya metoder för att sälja i coronatider

Publicerad

Sedan coronarestriktionerna skärptes i Jönköpings län har många butiker tappat rejält i försäljning. Klädbutiken Story i Jönköping försöker nu på olika sätt rädda upp situationen.

– Kunder kan boka en tid då man är själv i butiken. Man kan också boka tid och handla via facetime eller vårt instagramkonto, säger butiksägaren Anette Jutnäs.

Hennes butik i centrala Jönköping hade börjat återhämta sig efter coronapandemins första våg och i september och oktober såg försäljningssiffrorna bra ut. Men ökad smittspridning i samhället ledde till nya hårdare restriktioner i länet för ett par veckor sedan.

– Vi märkte direkt av det. Och det är ju bra att människor följer restriktionerna, men det är klart att det drabbar oss butiksägare, restaurangägare och andra näringsidkare, säger Anette Jutnäs.

Hoppas på stödåtgärder

Klädbutiken tog del av stödåtgärder i våras och hoppas nu på fler åtgärder från staten framöver – för att ha möjlighet att överleva. Parallellt jobbar hon och personalen för att minimera förlusterna.

Till kunder i Jönköpingsområdet levererar butiken varor hem till dörr och för de som bor lite längre ifrån skickar de paket. Men förutom att hoppas på fler stödåtgärder från staten måste de själva hitta ännu fler ben att stå på.

Försäljning via videosamtal eller enskilda besök för kunder är ett par andra åtgärder som de vidtagit.

– Vi jobbar nu också för att få igång en nätförsäljning via vårt instagramkonto, det är något vi måste göra, säger Anette Jutnäs.

Fler butiker och restauranger i Jönköping testar just nu nya grepp för att kunna överleva pandemin.

Hör Anette Jutnäs berätta om hur de jobbar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet