Bygglov trots protester

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsprotesterna mot den planerade kanotstadion vid Rocksjön i Jönköping var förgäves.

Länsstyrelsen har nu beslutat att avslå överklagandena från Naturskyddsföreningarna i Jönköping, Bankeryd och Huskvarna som alla tre menade att det bygglov som Stadsbyggnadsnämnden lämnat  för läktare och omklädningsrum stred mot att Rocksjön är klassat som naturreservat.

Enligt Länsstyrelsen har de tre naturskyddsföreningarna inte rätt att överklaga eftersom de inte är grannar till eller på annat sätt berörs av bygglovet.

”Ynkedomsbevis”

-Det är ett ynkedomsbevis att en kommun har rätt att återigen göra intrång i ett värdefullt naturområde som man för bara några år sen förklarade som naturreservat, säger en besviken Lennart Öhman i Bankeryds Naturskyddsförening.

Han tillägger att föreningarna troligen kommer att begära att frågan om kanotstadium ska prövas av Mark- och miljödomstolen.

”Oroar sig i onödan”

Birgit Sievers (Mp) är den politiker som har kämpat mest för kanotstadion. Hon menar att naturskyddsföreningarna oroar sig i onödan.

– Själva bygget ligger inte inom reservatsområdet. Tävlingarna på Rocksjön gör visserligen det, men de kommer inte göra så stor påverkan att de stör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

kanot i Jönköping

Mer i ämnet