Cancerpatients prov förväxlades – var frisk

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern levde i tre års tid i tron att han hade prostatacancer. Det visade sig senare att proverna hade förväxlats och att han varit frisk hela tiden. Nu anmäler regionen sig själv.

Det var 2017 som mannen på länssjukhuset Ryhov fick veta att han hade prostatacancer. Han erbjöds behandling, men avböjde och ville hellre ta återkommande prover.

Först tre år senare fick han veta att han inte alls hade cancer, utan att hans provsvar hade förväxlats. Nu har regionen anmält händelsen enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Onödigt lidande

I anmälan skriver en chefläkare att mannen har utsatts för onödigt lidande i form av oro över cancersjukdom och flertalet extra undersökningar, bland annat i Tyskland, när han ifrågasatte diagnosen.

Det var när läkare på Karolinska universitetssjukhuset granskade proverna som det upptäcktes. Nu ska regionen skicka in underlag till IVO för bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer